ORUÇLU KÖYÜ HAKKINDA TARİHİ BİLGİLER
Oruçlu köyü 1865 yılında belen köy kazasına bağlı oruçlu nahiyesi olarak geçmekte olup daha öncesine ait kesin bir bilgiye rastlanmamıştır. Bilgilere eriştikçe aktarılacaktır.
Adana ilinin Feke ilçesine bağlı ve Feke’nin en
büyük köylerinden biridir.Büyük dağların arasında deresi ve akarsuyu olan bir vadinin yamaçlarında kurulmuştur.Köyümüz üç mahalleden oluşur bu mahalleler şunlardır: Kerim uşağı,Orta mahalle(gavurgalı) ve yukarı mahalle(avuçlar) dır.
Köyümüz il merkezine 140,ilçe merkezine 40 km mesafededir ancak bu mesafe kış aylarında sonradan yapılan ve köyümüze daha yakın olan çandırlar köyü üzerinden giden yolun gerekli alt yapısı olmaması nedeniyle kullanılmamasından dolayı ile 160,ilçeye 60 km olarak değişir.
ORTAMAHALLE
Yaptığımız araştırmalara göre avuçlar mahallesi orta mahalleden sonra kurulmuştur. Orta mahellenin nezaman kurulduğu ve nereden geldiği hakkında kayda değer bilgi bulamadık, ancak kuruluşunun oldukça eski olduğu biliniyor. Eskiden gayri müslimlerin tarbaz,kaplıgeher,sinni gibi isimleri taşıyan bu yerlerde yaşadıklarını büyüklerimizden duyarız,aynı zamanda bu isimlerin yabancı isimler olması ve bu yerlerin gidilip görüldüğünde çok eskileri çağrıştırması büyüklerimizin söylediklerini doğrular niteliktedir.Kısaca orta mahalle hakkında kesin ve kayda değer bilgilere henüz ulaşamadık
(AVUÇLAR )YUKARI MAHALLE:
Yukarı mahalle diğer adıyla avuçlar mahallesi tahmini olarak 1800 ‘lü yıllarda kurulmuştur. Neye dayanarak böyle bir tarih veriyorsunuz diyenler olabilir, dayanağımız avuçlarda yaşayan ve dedelerimizin bildiği en son aile geçmişiyle ilgili araştırmalarımızdır. Bu mahallede yaşayanların kozan düz ağaçtan ve ceritten geldiklerini kökenlerinin ise genel olarak varsak olduklarını söyleyebiliriz.
Avuçlarda yaşayan kabileler: Mahellemiz altı ana kabileden oluşmaktadır enbüyük kabileler camızlar ve fakıuşağı dır.
Camızlar: Mahallemizin en kalabalık sülalesidir. Kozanın düzağaçtan geldikleri ve Türkmenlerin üçok koluna mensup varsak aşiretlerinden oldukları bilinir. Tahmini olarak 1800 lü yıllarda oruçluya gelerek burayı yurt edinmişlerdir. Şu anda osmankalar diye bilinen sülale camızlardan kopmuştur.
Şu soyisimleri kullanan kişiler aslen camızlar kabilesine mensupturlar: Yaşar ve oruç
Fakı oğulları(fakıuşağı):Mahallemizin kalabalık kabilelerinden biride fakuşalardır. Aşağı yukarı aynı tarihlerde oruçluya gelmişlerdir. Bunlarda varsak aşiretlerinden olup ceritten geldikleri bilinir. Kabile adını biraz dini bilgisi bulunan ve fakı diye anılan şahsiyetten almıştır. Tokdemiş, bozlan ve artık soy isimlerini kullananlar fakı oğullarına mensuptur.
İbişler: Köyümüze yerleşmeleri camızlar ve fakı oğullarından sonra olmuştur. Varsak aşiretlerine mensuptur. Tokdemir, Özalp ve bek dağ soy isimlerini kullanan kişiler bu kabileye mensupturlar.
Topal veliler: bir diğer lakapları Gö Mehmetlerdir. Özaydın ve şahin soy isimlerini kullanırlar.
Çürükler: Mahallemizdeki diğer kabilelerdendir, tokuz soy isimlerini kullanırlar.
Dildikler: Birol soy ismini kullanırlar mahallenin diğer kabile menensuplarıdır. Bunlara ilaveten Gırsüllüler diye bilinen kabile ise tosuncuk soy ismini kullanırlar
Oruçlu Köyü 1865 yılında belen köy kazasına bağlı nahiye idi.114 hane ve 410 nüfusa sahipti. Aynı yıllarda kozan oruçlusu da sis'e bağlı nahiye idi,447 hane ve 1318 nüfusa sahipti. Köyümüz daha sonraki yıllarda Mansurlu nahiyesine bağlanmıştır.(Cezmi yurtsever, sis,sayfa119)
NOT: Bu bilgiler için Hasan Tokdemiş, Mustafa Bekdağ, Rahmetli Abdurrahman Bekdağ, Duran Yaşar, Şahin Oruç vesilesiyle Rahmetli Bekir Oruç’a minnettarız. Kalanlara selamlarımızı sunar geçenlere rahmet dileriz. Çalışmalarımızın devamı gelecektir geçmişi geleceğe aktarma fırsatı sunan amcaoğlu Ümit’e teşekkür ederim.
Kerimuşağı: Araştırma yapılamadı. Oruçlu köyüne ait aşağı mahalle…
( Pazartesi, 03 Kasım 2008 - Sefer Yaşar )ORUÇLU.ORG.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder